Opublikowany przez: Monika C. 2020-09-03 16:09:57
Autor zdjęcia/źródło: Photo by Jez Timms on Unsplash
Dieta FODMAP pojawia się coraz częściej w pytaniach na forach internetowych dotyczących zdrowego stylu życia. Najczęściej informacji szukamy w sieci, czasem w książkach. Natrafiamy tam na niezliczoną ilość nowych diet i komentarzy. Łatwo można się w nich pogubić. Szczególnie, że ich nazwy potrafią być tajemnicze i niewiele nam mówią. Dziś bierzemy pod lupę dietę FODMAP: na czym polega oraz dla kogo jest przeznaczona.
Dieta FODMAP (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols – FODMAP) nazywana jest też dietą Low-FODMAP. Charakteryzuje się niską zawartością fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli. Brzmi skomplikowanie, ale wcale takie nie jest. Które związki należą do wyżej wymienionej grupy FODMAP?
Ich cechą wspólną jest wpływ na nasz organizm. Są to krótkołańcuchowe węglowodany, które słabo wchłaniają się w jelicie cienkim. Dodatkowo powodują nagromadzenie płynów w świetle jelita. Może to przyczyniać się do powstawania dolegliwości takich jak biegunki czy ból brzucha. Następnie związki te trafiają do jelita grubego, gdzie ulegają fermentacji przez bakterie jelitowe. W wyniku tego powstające w nadmiernej ilości gazy są przyczyną wzdęć, bólu oraz uczucia odczuwanego dyskomfortu.
Na szczeście nie wszystkie produkty obfitują w związki FODMAP. W tabelce podano żywność o wysokiej i niskiej zawartości tych substancji.
Grupa produktów |
Duża ilość FODMAP |
Mała ilość FODMAP |
Warzywa | Cebula, czosnek, brokuły, kalafior, brukselka, pory, kapusta, grzyby, buraki, karczochy, szparagi | Pomidory, cukinia, papryka, bakłażan, marchewka, ogórek, sałata, ziemniak, bataty |
Owoce | Jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, brzoskwinie, nektarynki, morele, arbuz, owoce suszone | Banany, truskawki, maliny, mandarynka, pomarańcza, cytryny, grejpfrut, ananas, winogrona, kiwi |
Mleko i jego przetwory | Mleko (krowie, kozie), jogurty, maślanka, twaróg, napój sojowy, lody | Ser żółty, mozzarella, camembert, feta, napój ryżowy, migdałowy, nabiał bez laktozy |
Rośliny strączkowe | Fasola, ciecierzyca, soja, soczewica | Groch |
Produkty zbożowe | Mąki, pieczywo, płatki śniadaniowe i przekąski z pszenicy, żyta, jęczmienia, syrop glukozowo-fruktozowy | Mąka kukurydziana, kokosowa, owsiana, ryżowa, gryczana, pieczywo i płatki śniadaniowe bez pszenicy, żyta, jęczmienia, chleb orkiszowy na zakwasie, płatki kukurydziane, owsiane, ryż, makaron bezglutenowy |
Orzechy | Orzechy nerkowca, pistacje | Orzechy włoskie, makadamia, orzeszki ziemne |
inne | Miód, słodziki (np. ksylitol, mannitol, sorbitol) wyroby cukiernicze z dodatkiem substancji słodzących | Ciemna czekolada, cukier, syrop klonowy |
Produkty z dużą zawartością FODMAP zwiększają dolegliwości brzuszne takie jak np. biegunka, wzdęcia, bóle brzucha i gazy u osób chorujących na zespół jelita drażliwego (IBS) lub na nieswoiste choroby zapalne jelit (np. choroba Leśniewskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego).
Dieta Low-FODMAP to dieta eliminacyjna. Wykluczenie produktów bogatych w FODMAP ma na celu złagodzenie dolegliwości.
Należy pamiętać, że dieta powinna być zbilansowana, dlatego cały proces warto prowadzić pod okiem dietetyka. Jej wprowadzanie obejmuje 3 etapy:
Jeśli jesteśmy zdrowi, nie musimy obawiać się żywności z dużą zawartością FODMAP. Jednak jeśli często towarzyszą nam wzdęcia, biegunka lub bóle brzucha warto udać się do lekarza i dietetyka, aby zdiagnozować ten problem. Może właśnie dieta FODMAP będzie rozwiązaniem i pomoże poczuć się lepiej.
Autor artykułu: Julia Szymańska
Bibliografia:
1. Kibil I., Gajewska D.: Wege: dieta roślinna w praktyce, PZWL, 2020
2. https://age-less.pl/dieta-fodmap-w-zespole-jelita-drazliwego/fbclid=IwAR283go8MvWhSNwFnn1fk1hZBw3KFg0QQSvIs1axTTK_u9EKNzcZGk7bgDI
3. Pawlak K., et al.: Dieta L-FODMAP w leczeniu zespołu jelita drażliwego, Bromat. Chem. Toksykol., 2017
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.